Anadolu ve Ermenistan'a Yolculuk

 © pix
19. Yüzyil'in ikinci yarisinda Osmanli Cografyasi hayli karisiktir. Bir taraftan yasanan Balkan ve Rus harpleri diger taraftan Osmanli Devleti'nin modern çaga ayak uydurma çabalari ortaya kaosla dolu bir görüntü çikarmaktadir.

Balkan milletlerinin ayaklanmalari, her bir milletini bagimsiz bir devlet olma arzusu, büyük devletlerin Osmanli Devleti'nin iç islerine müdahaleleri, durumu daha da içinden çikilmaz hale getirmektedir. Bu karmasa içerisinde Balkanlar üzerinden Anadolu'ya seyahat etmis bulunan Henry C. Barkley, aslinda bir demiryolu mühendisidir. Balkanlar'da demiryolu dösenmesi isinde görev alan Barkley, Osmanli cografyasi özellikle de Anadolu ve Balkanlar'a yaptigi gezilerle ilgili günlükler tutmaya baslar. . . Notlarinin yayinlamasi için yayinevlerinden yogun teklifler alir ve kitabi 1891 yilinda Londra'da basilir.

Kitabinda tarafsiz olmaya çalissa da Barkley, zaman zaman Batili bilinçaltinin su yüzüne çikmasina engel olamaz. Osmanli ülkesinde gördügü hata, kusur ve eksiklikleri acimasizca elestirirken gözlemlerini oldugu gibi aktarmaya özen gösterir.
Gözlemlerine güvenilen ancak yorumlarina ihtiyatli yaklasilmasi gereken yazar, dönemin günlük hayatina iliskin çarpici bilgiler aktarmaktadir.

Yazan Henry C. Barkley
Çeviren Nil Demir
Yayın Evi Kesit Yayincilik
Yayın Tarihi Istanbul Nisan 2007
Sayfa 256
Türkçe
Yayın Tarihi Istanbul Nisan 2007
I.S.B.N 994-432-132-7

Hiç yorum yok: