08.06.2009
ANKARA - ''Ermeni meselesi''nin dünü ve bugünü, ''Hoşgörüden Yol Ayrımına Ermeniler'' adlı 4 ciltlik kitapta toplandı.
Erciyes ve Nevşehir üniversitelerinin geçen yıl ortaklaşa düzenlediği ''II. Uluslararası Sosyal Araştırmalar Sempozyumu'' kitaplaştırıldı.
Prof. Dr. Metin Hülagü, Doç. Dr. Şakir Batmaz ve Yrd. Doç. Dr. Gülbadi Alan'ın yayına hazırladığı 4 ciltlik kitapta, birbirinden ilginç bildiriler yer alıyor.
Kitapta, ''Osmanlı Düzeninin Çökmesinin Ayrılıkçı Hareketlere Etkisi: Ermeni Milleti Örneği'', ''Osmanlı Eğitim Sisteminin Ermeni Milliyetçiliğinin Doğuşuna Etkisi'', ''ABD Dış Politikası Bağlamında Ermeni Ulusçuluğunun Dönüşümü'', ''Amerikan Misyoner Okullarının Ermeni Ayrılıkçı Hareketindeki Yeri'', ''Rus Devlet Görevlilerinin Osmanlı Ermenilerini Kışkırtıcı Rolleri'', ''Ermenilerin Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nde Yürüttüğü Propaganda Faaliyetleri'', ''Tarihçi Nikolay Hovhannisyan'ın Ermeni Meselesi Hakkındaki İddialarına Cevaplar'' gibi geçmişten bugüne ''Ermeni meselesi'' ve boyutları farklı bakış açılarıyla ele alınıyor.
Alanında uzman akademisyenlerin toplamda 83 makalesinin yer aldığı 4 ciltlik kitapta, şu ifadeler yer alıyor:
''Ermeni Meselesi'nin ortaya çıkması ve her geçen gün gelişip kuvvet kazanması, Batı'nın izlemiş olduğu politikalarla yakından alakalı değil, bilakis o politikaların ta kendisi olmuştur. Yine de kabul etmek gerekir ki 'Ermeni Meselesi', İngiliz ve Rus emperyalizmiyle Alman militarizminin rekabeti sonucu ortaya çıkmış bir meseledir. Fransa ve ABD ise kendi çıkarları doğrultusunda, bu soruna iştirak etmişlerdir ve görülen odur ki bahsi geçen devletler ve daha başkaları, kendi icatları olan bu problemi bugün de sürdürmeye, koruyup kollamaya eskisi gibi devam ettirmeye çalışmaktadırlar.
Emperyalizmin bir icadı olan ve siyasi bir muhtevaya sahip bulunan 'Ermeni Meselesi'nin çözümü için şüphesiz ki akademik çalışmalara da ihtiyaç vardır. Ancak bu noktada yapılacak çalışmaların sistematik olması da kaçınılmaz bir gerekliliktir.''(AA)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder