Kadınlar ülkesi: Ermenistan

 © This content Mirrored From TurkishArmenians  Site turkiye-ermenileri.blogspot.com/ Ermenistan'da kadın nüfusu erkek nüfusunun iki katı. Bu yüzden sokaklardaki kadınların sayısı da belirgin biçimde fazla. Ermeni kadını bakımlı, güzel ama bir o kadar da dertli.


ERGÜN ÇOLAKOĞLU
Türkiye ile Ermenistan arasındaki sorunların iki halkın diyalogu yoluyla aşılabileceği düşüncesiyle Uluslararası Hrant Dink Vakfı ve Heinrich Böll Vakfı'nın organize ettiği "Gazeteci Diyalog Projesi" kapsamında Ermenistan'a giden 10 Türk gazeteci, ilk gün başkent Erivan'daki Kadın Kaynakları Merkezi'ni ziyaret etti.



Ermenistan gerçek anlamda tam bir kadın ülkesi. 1988 yılında Sovyetler Birliği'nden bağımsızlığını ilan ettikten sonra ortaya çıkan ekonomik sıkıntılar, aynı yıl 30 bin kişinin ölümüyle sonuçlanan Gümrü depremi ile bozulan ekonomi, erkeklerin yurtdışına çalışmaya gitmesine neden olmuş. Bunun üstüne Karabaş Savaşı da eklenince, erkek nüfusu daha da azalmış. Ermenistan'ın 3 milyon 150 bin olan nüfusunun (2001 sayımına göre) 2 milyon 100 bini kadın. Yani kadınlar, erkeklerin iki katı. Bu yüzden sokaklarda kadınların sayısı belirgin biçimde fazla. İşgücü içindeki kadın oranı da yüzde 30'lara ulaşmış. (Türkiye'de yüzde 18) Ülkedeki çöpçülerin hepsi kadın. Eğitim seviyeleri artınca kadınlar üst düzey yönetici olmaya başlamış.

Hiç yorum yok: