Istanbul-Yerevan Hattinda Bavul Ticareti Tamamen Durdu



Vercihan Ziflioğlu

"İstanbul-Yerevan hattındaki binlerce dolarlık bavul ticareti tamamıyla durdu, Ermenistan'da halk sokaklara döküldü. Yerevan'a giden Türk otobüs şirketleri iflas riskiyle karşı karşıya. Laleli ve Beyazıt esnafı gelişmeleri endişeyle takip ediyor. Ticaretin durma nedeni İstanbul'da merkezi bulunan Ermenistanlı kargo şirketi Karlen'in nakliyat bedeline yaptığı zam.".. Ermenistanlı Kargo Şirketi Karlen. Karlen Kargo ekonomik güçlüklerle boğuşan ve Türkiye'ye maksimum 500 ile 2 bin Dolar arasında bütçeyle bavul ticareti yapmak için giriş yapan Ermenistanlılara kilo başı nakliyat bedelini 4 Dolar'dan 8 Dolar'a çıkartması.

VERCİHAN ZİFLİOĞLU
ISTANBUL - HURRIYET DAILY NEWS

İstanbul Yerevan hattındaki binlerce dolarlık bavul ticareti tamamıyla durdu. Haftada iki kez Gürcistan üzerinden karşılıklı gidiş gelişler iki hafta önce askıya alındı. Yaşanan sancılı durumun temel gerekçesiyse tekel yaratan Aksaray'daki Emniyet Otogarı'nda bulunan İstanbul merkezli Ermenistanlı Kargo Şirketi Karlen. Karlen Kargo ekonomik güçlüklerle boğuşan ve Türkiye'ye maksimum 500 ile 2 bin Dolar arasında bütçeyle bavul ticareti yapmak için giriş yapan Ermenistanlılara kilo başı nakliyat bedelini 4 Dolar'dan 8 Dolar'a çıkartması. İstanbul'da Karlen Kargo başta olmak üzere Azad, Kaya ve Çınar isimli Ermenistan menşeli üç büyük kargo şirketi bulunuyor. Hurriyet Daily News and Economic Review Karlen Kargonun Müdürü Karlen Mıgırdiçyan'la görüşme yapmaya çalıştıysa da Mıgırdiçyan soruları yanıtsız bıraktı.

Başkent Yerevan'dan Skype aracılığıyla daily news'un sorularını yanıtlayan fakat güvenlik nedeniyle ismini ve şirket adını gizli tutan Maya Y. Ermenistan'da endişeli bir bekleyiş olduğunu ve halkın gelişmeleri protesto etmek için sokaklara döküldüğünü söyledi. Ermenistan'da mafya hayatımızı tekele almaya başladı diyen Maya Y. İstanbul’la benzer bir durumun Çin'de de yaşandığını aktardı ve şunları söyledi: "Ermenistanlıların bu gümrük bedellerini ödemeleri mümkün değil zaten geçimlerini zor sağlıyorlar. Özellikle ülkenin ikinci büyük kenti Gyumri'de hayat durma noktasında. Tekstil ürünleri aşırı zamlandı."

Otogarda korku ve endişe

Ermenistanlılar gibi, Türk otobüs şirketleri ve bavul ticaretinden geçimini sağlayan Laleli ve Beyazıt esnafı da gelişmeler konusunda endişeli bekleyiş içerisinde. Emniyet Otogarı'nda Karlen Kargo nedeniyle büyük bir tedirginlik hakim bu yüzden Yerevan'a giden hiçbir otobüs şirketi yetkilisi şirket ismi ve şahıs ismi vermedi.

Daily news'a açıklamalarda bulunan Ali Bey, 18 yıldır Ermenistan'a yolcu taşıdığını söyledi. Yılbaşından sonra Emniyet Otogarı adeta hayalet şehre döndü, Ermenistanlılarda bizde zor durumdayız diyen Ali bey yılbaşından bu yana yaşanan durum nedeniyle son derece endişeli olduklarını söyledi.

Haftada 50 tırla 17 ton ticaret

Emniyet Otogarı yetkililerinin verdiği bilgiye göre geçtiğimiz yıl İstanbul’a ticaret yapmak için gelen Ermenistanlıların sayısı 1 milyon kişiye ulaştı. Haftada 50'yi aşkın tırın Gürcistan üzerinden Ermenistan'a 17 ton yük taşıdığını söyleyen yetkililer, yılbaşından bu yana devam eden sürecin birkaç hafta daha devam etmesi durumunda, 20 Türk otobüs şirketinin iflas tehlikesiyle karşı karşıya kalacağı bilgisini verdi. Şoför Ali Bey, Türkiye'de vizesi biten Ermenistanlıların çok güç koşullarda Gürcistan üzerinden Tiflis otobüsleriyle Yerevan'a gönderildiğini söyledi." Laleli esnafı Mustafa Kamiloğlu, Ermenistanlılar olmazsa biz kepenkleri indirip gitmeliyiz endişeli bekleyiş içerisindeyiz dedi ve ekledi: "Ermenistanlılarla yaptığımız ticaret sayesinde Laleli esnafı geçimini sağlıyor.

Eğer durum böyle devam ederse büyük bir ekonomik bunalıma düşmemiz kaçınılmaz." İki ülke yetkili makamlarına seslenen Kamiloğlu sınırların bir an önce açın dedi ve ekledi: "Mafya ortamı boş buldu keyfini sürüyor, olan bize oluyor." Otogarda endişeli bir bekleyiş içerisinde olan Ruzanna Harutyunyan'sa, pek çok kişinin kendisiyle aynı durumda olduğunu söyledi ve ekledi: "Zaten güçlükle ticaret yapmaya çalışıyoruz, bizden kilo başı istenen miktarı ödememiz mümkün değil, pazar mafyanın tekeline girdi, yetkililerden yardım bekliyoruz." Emniyet Otogarı'ndan kargolarla birlikte hareket eden otobüslerin bilet fiyatlarıysa 50 ile 70 Dolar ararsında değişiyor. Türkiye ile Ermenistan arasındaki kapalı sınır kapıları nedeniyle otobüsler ve kargolar ancak 36 saatlik uzun bir yolculuğun ardından Ermenistan'ın başkenti Yerevan'a ulaşıyor. Kapalı sınır kapıları nedeniyle Türkiye ya da Ermenistan tarafından ticarete müdahale yapılamıyor bu yüzden usulsüzlükler yaşanıyor.

Not: Haberin orijinali İngilizce olup http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=armenian-shuttle-traders-hurt-by-monopolistic-price-hike-2011-02-01 linkinden okunabilir. Haberi HYETERT için Türkçeye çeviren arkadaşımıza teşekkür ederiz.

Hiç yorum yok: